Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Eerste hulp bij keuzegevallen: een richting kiezen

Daar waar de een al van kleins af aan weet wat ie later worden wil, lijkt het voor een ander een raadsel. Is een studie of beroep kiezen voor jou een hele opgave? Loop je verloren tussen alle mogelijkheden? Of weet je eigenlijk niet wat er allemaal mogelijk is? Niet opgeven, met een beetje tips en wat hulp kom je er wel.

Kies zelf, maar niet op je eentje

De knoop doorhakken doe je uiteindelijk zelf. Maar zover komen, dat hoef je echt niet alleen te doen. Vrienden, familie, leerkrachten, … je kan eender wie op de rooster leggen: wat denken zij dat bij jou past? Het is best boeiend om te weten te komen wat anderen daarover denken. Misschien denk je er hetzelfde over of net omgekeerd: je snapt niet waar ze het halen. Dan kan je uitzoeken waarom zij dat denken en jij net niet. Zo haal je voor jezelf argumenten boven. Let op: wat anderen denken maakt jouw keuze niet. Het zet je wel aan het denken.

Zit je vast dan kan je sowieso in jouw school terecht. Bij een leerkracht die je vertrouwt of de interne leerlingenbegeleiding. Helpt dat niet of zie je dat niet zitten, dan kan je anoniem met ons chatten of een afspraak maken met jouw CLB. Dan pakken we het samen aan.

Doe-het-zelf-tips

Ga op verkenning

Er bestaan enorm veel beroepen en studierichtingen. Uiteraard hoef je ze niet allemaal te kennen, maar… Wie weet is er een richting die perfect bij je past waar je vandaag het bestaan niet eens van af weet. Vraag eens rond bij, welja ‘niet zo jonge’ volwassenen. Wat is hun beroep en wat doen ze dan concreet? En wat hebben ze daarvoor gestudeerd? Wedden dat je sommige antwoorden niet zag komen?

Op onze Onderwijskiezer vind je alle mogelijke richtingen. Sta je voor een keuze? Ontdek alle mogelijkheden

Zeker doen: informatie- en opendeurdagen geven je de kans om een en ander van dichterbij te ontdekken. Ook die vind je op Onderwijskiezer.

Leer jezelf wat beter kennen

Ja, je kent jezelf al je hele leven. En toch. Nagaan welke vakken je goed kan op school valt nog mee. Maar wat typeert je nog zoal? Groepssporten of liever individueel? Competitiebeest of deelnemen is belangrijker dan winnen? Voortdurend aan de telefoon of liever op jezelf bezig? Als het maar snel gaat of met veel geduld heel gedetailleerd werken? Dat soort dingen.

Je kan op Onderwijskiezer vragenlijsten invullen die je al een pak informatie opleveren! Bij sommige tests krijg je tips. In de linkerkolom vind je de test, in de rechterkolom voor welke doelgroep.

Dichtbij een keuze

Nu je al wat meer weet is het tijd om een preselectie te maken. Daar ga je vervolgens dieper op in. Details: die wil je hebben! Wat is belangrijk voor jou?

Als je gaat studeren, wil je dan een flexibel traject? Wil je vakken die je graag studeerde nog in je lessenpakket terugvinden? Ga je op kot of pendel je liever elke dag? En is dat haalbaar? Hoe maak je dat haalbaar? Ga na wat je allemaal zoekt in een opleiding en school of universiteit.

Dat geldt evengoed voor een job. Dicht bij huis, of stoort de rit je niet? Kantooruren of zit je niet in met avond-, weekend- of zelfs nachtwerk? Handen uit de mouwen of eerder een bureaujob?

Je keuze bijna maken.

Hoezo ‘bijna’?? Welja. Je hebt voor jezelf 1 of enkele opties. Neem de tijd om alles op een rij te zetten. Rustig. Je overloopt, laat bezinken... en maakt een keuze. Op die manier weet je voor jezelf: ik heb goed gewerkt aan mijn keuze.

En? Tevreden over je keuze?

Durf stil staan bij je keuze: heb je er een goed gevoel bij? Want je gevoel bij je keuze dát telt. Op die manier kan je er met volle goesting aan beginnen!

Wringt er toch nog iets? Denk dan eens na aan wat het zou kunnen liggen.
Heb je voldoende info? Matcht jouw keuze met jouw sterktes? Hebben jij of mensen uit je omgeving nog twijfels? Bekijk dan zeker waarom er nog twijfels zijn en of je daar iets aan kan doen!

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?