Ben je té aardig?

Je kan geen nee zeggen. Altijd behulpzaam en iedereen te vriend. Iemand teleurstellen, daar doe je niet aan mee, laat staan dat je iemand zou kwetsen. Je vergeet jezelf om andere tegemoet te komen. En dan merk je het: je hebt jezelf teveel weggecijferd. Je wordt geleefd en je zit in de knoop.

Ten koste van jezelf

Je bent jezelf onderweg kwijt geraakt. Bovendien geraak je er in klem. Voortdurend anderen behagen kost je veel energie en heeft best wat gevolgen:

 • je krijgt het gevoel een meeloper te zijn
 • dat vreet je zelfvertrouwen weg
 • dus durf je je mening niet te uiten
 • sterker nog: je lijkt wel geen mening te hebben
 • je piekert daarom steeds meer
 • je vind jezelf een zwakkeling
 • en dus schaam je je voor jezelf
 • om dan gewoon nog meer te proberen anderen te behagen

De Engelse term is pleaser. Uiteindelijk kom je daardoor in de knoei te liggen met jezelf én vaak ook met anderen. Zij krijgen jouw echte zelf nooit te zien, want je zit verborgen achter je drang om anderen te plezieren. En dus kunnen ze maar moeilijk inschatten. Soms leidt dat tot pesten: Ze sollen met je en houden je voor de gek. Eigenlijk bereik je het omgekeerde van wat je net wilt: bij de groep horen.

Bekijk het van de goeie kant

Het goeie nieuws is: je bent jezelf niet, want je hebt je jezelf opzij gezet. Dus als je de indruk hebt er niet bij te horen en in de knoop te liggen, besef dan dat het niet over jou gaat! Aangezien je jezelf niet bent, zijn die negatieve indrukken eigenlijk misplaatst. Als je leert om jezelf wat meer te laten zien, dan leren andere je eindelijk ook kennen. Zonder twijfel een heel ander beeld!

Nee oefenen

Wel, het eerlijke antwoord is: stop voortdurend andere te behagen. Zeg ook eens ‘nee’. Ok, toegegeven, dat is een beetje te gemakkelijk van ons. We zeggen helemaal niet dat het beter is om een egoïst te zijn. Er is absoluut niks mis mee dat je af en toe iemand zou willen behagen. Dat mag gewoon niet overheersen. Het komt er op neer dat je zal moeten oefenen om nee te zeggen.

Onthou: oefening baart kunst. Dat het niet meteen en altijd lukt is perfect normaal.

De voorbereiding

 1. De eerste stap heb je al gezet: je hebt begrepen dat je er mee zit.
 2. Nu zou je er best over praten, ook al is dit wat eng. Je ouders, een kennis, een leerkracht, de leerlingenbegeleider op school, noem maar op. Iemand die je kan vertrouwen. Of chat eerst anoniem met een CLB’er. De meeste volwassenen herkennen het probleem wel.
  Vraag of je op hen mag oefenen! Dat is veilig en zo krijg je de kans om het je eigen te maken en om er tussendoor over te praten. Zo hoef je het niet op je eentje aan te pakken.
 3. Afkijken helpt! Er zijn vast wel leeftijdgenoten die geweldig goed zijn in nee zeggen. Luister en kijk goed hoe zij dat doen. Wat zeggen ze precies? Hoe doen ze dat? En dan doe je dat eens na.

De praktijk

 1. Vertel jezelf dat je een keuze hebt tussen ja en nee. Opnieuw en opnieuw.
 2. De gevolgen zullen niet erg zijn. Overtuig jezelf daarvan. Wat is nou het ergste dat je kan overkomen?
 3. Wees eerlijk en verzin geen excuses. Daar kijkt iedereen zo doorheen.
 4. Praat in de ik-vorm. ‘Goh, ik heb daar eigenlijk niet zoveel zin in.’ ‘Ik heb er geen tijd voor.’
 5. Sta tegenspraak toe. Iedereen mag een mening hebben hè. Blijf kalm en beleefd nee zeggen.

Er is meer hulp

Als dat allemaal niet zo vlot gaat als je wel zou willen, vraag dan gerust een gesprek met iemand van jouw CLB. Dan bekijken we rustig wat er allemaal meespeelt en zoeken we samen naar hulp thuis, op school of elders. Misschien vinden we een assertiviteitscusrus of een cursus sociale vaardigheden die bij je past.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met een CLB-medewerker

Was dit een antwoord op je vraag of heb je gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?