Luizen

Luizenalarm? Geen paniek. Luizen zijn niet schadelijk, maar wel erg vervelend. Je leest hier hoe je ze opspoort en hoe je er van afgeraakt. En o ja: wie luizen heeft, vertelt dat beter meteen verder. Zo ga je de verspreiding tegen.

Doe de natkamtest

Dit heb je nodig:

  • een goeie luizenkam
  • shampoo
  • conditioner
  • wit keukenpapier
  • een tandenstoker

De luizentest in 15 minuten

Luizen vaststellen is uitdagend: de beestjes zijn razendsnel.

  1. Was het haar met shampoo en spoel het uit.

  2. Doe heel veel conditioner op het haar. Spoel het nog niet uit! Door de conditioner kunnen de luizen minder snel lopen. Je kan ze dus gemakkelijker zien!

  3. Kam daarna de knopen uit het natte haar met een gewone kam.

  4. Buig voorover en kam met een goeie luizenkam van nek tot voorhoofd. Doe dat haarlok per haarlok. Begin bij het ene oor en eindig bij het ander. Duw de kam dicht tegen de hoofdhuid aan!

  5. Veeg de luizenkam telkens af aan het witte keukenpapier en kijk of je luizen kan zien. Pruts eventueel de luisjes van tussen de luizenkam met een tandenstoker.

  6. Spoel de conditioner uit het haar.

  7. Kam het haar met een gewone kam weer naar achteren.

  8. Kam deze keer in de andere richting met de luizenkam: van voorhoofd tot nek. Begin ook deze keer bij het ene oor en eindig bij het ander. Duw de luizenkam dicht tegen de hoofdhuid aan!

  9. Veeg de luizenkam opnieuw af aan het witte papier. Kijk of je luizen kan zien. Pruts opnieuw eventueel de luisjes van tussen de luizenkam met een tandenstoker.

De hele kambeurt duurt zeker 15 minuten!

Luizen gevonden?

Thuisblijven omdat je luizen hebt hoeft helemaal niet! Om verspreiding tegen te gaan, laat je het best zo snel mogelijk weten aan de school, CLB en iedereen in de directe omgeving.

Luizen bestrijden: kammen, wassen, vriezen

  1. Om de 3 dagen de kam er door
    Kam de natte haren twee keer per week zoals in de luizentest beschreven staat (om de 3 à 4 dagen). Doe dat minstens gedurende 2 weken! Vind je op het einde van die 2 weken nog luizen, dan doe je er 2 weken bij en zo verder tot alles weg is. Langer dan 2 weken behandelen is helemaal niet zo uitzonderlijk. Vergeet niet om dit ook bij andere gezinsleden te doen!

  2. Wassen op 60° of diepvriezen op -18°
    Dompel kammen en haarborstels na elk gebruik (!) minstens 5 minuten onder in water van 60°. Blijven luizen terugkomen, was dan kledij, lakens, dekens, knuffels en handdoeken op 60°C. Wat niet in de wasmachine mag, stop je gedurende 24u in de diepvriezer op -18°C of 2 weken lang in een strak afgesloten plastic zak.

  3. Luizenshampoo
    Eventueel kan je daarbovenop een hoofdluizenmiddel gebruiken. Vraag raad aan je apotheker en volg altijd de richtlijnen in de bijsluiter. Gebruik ze niet meer dan 2 keer na elkaar. Gebruik geen hoofdluizenmiddel als je geen luizen hebt. Preventief werkt het toch niet en zo'n product is best giftig.

Wie krijgt luizen?

Iedereen!
Meestal gebeurt dat als 2 hoofden heel dicht bij elkaar komen. Samen selfies nemen bijvoorbeeld. Heel soms ook door een haarborstel te delen of van muts te ruilen met elkaar.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn pakweg 3 mm grote insecten. Ze hebben een lichtbruine tot grijze kleur. Luizen kruipen: ze kunnen dus niet springen of vliegen. De eitjes van luizen noemen we neten. Die lijken op schilfertjes. Het verschil is dat ze aan de haren plakken en dicht bij de hoofdhuid zitten. Luizen veroorzaken vaak jeuk, dus geraak je er liefst zo snel mogelijk vanaf.

Ben je een leerling

Ben je op zoek naar meer informatie over dit thema?

Zit je met vragen of wil je meer informatie? Contacteer gerust een CLB-medewerker!

Zoek jouw CLB

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen