CLB's blijven open. Net als iedereen proberen we zo veel als mogelijk de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom werken we waar dat kan van op afstand. Als we elkaar beter ontmoeten, dan nemen we de nodige hygiënemaatregelen.
Ja. Alleen vragen we om niet spontaan binnen te springen maar jouw lokaal CLB te contacteren per mail of telefoon.
We versterken onze chatploeg tijdens de corona-uitbraak. Je kan anoniem chatten met CLB'ers via CLBchat.be.
Als blijkt dat het aantal besmettingen lokaal stijgt, kan de kleurcode wijzigen. Dat gebeurt niet zomaar.
Het nationaal crisiscentrum waarschuwt de lokale overheden: provinciegouverneurs en burgemeesters. Waar dat nodig blijkt, roept de burgemeester de lokale crisiscel samen aangevuld met CLB en vertegenwoordigers uit de scholen. Zij bekijken welke kleurcode best past bij de lokale situatie.
Een kleurcode kan van toepassing zijn op een deel van een gemeente of de hele gemeente. De burgemeester stelt de scholen op de hoogte. De lokale crisiscel houdt de situatie in de gaten en stuurt bij.
Stel je kind gaat opnieuw naar school en een klasgenootje blijkt besmet. Weet dan dat CLB-artsen snel en nauw samenwerken met de overheidsdiensten en in dit geval ook de callcentra voor contactonderzoek.
Het CLB zorgt voor de contacttracing binnen de school van leerlingen en leerkrachten. De contacten in de privésfeer, dus buiten de school worden opgenomen door het call center:
Goed om weten: CLB'ers hebben beroepsgeheim. Je kan dus vrijuit en in alle discretie vertellen met wie je contact had, zonder dat anderen dat te weten komen.
Zeker niet altijd. Een gedeelte van een klas of een volledige klas sluiten gebeurt niet zomaar. Dat beslist de medische expert van de zorgraad na overleg met de CLB-arts of de arbeidsarts. Een school sluiten kan alleen door de burgemeester na intens overleg met de school, CLB, arbeidsgeneeskundige arts, medische expert van de zorgraad, federaal gezondheidsinspecteur, burgemeester, lokale crisiscel, gouverneur …
Voor besmettelijke ziekten hebben we afspraken over hoe te handelen om besmetting tegen te gaan. Dat is niet nieuw: bijvoorbeeld voor hersenvliesontsteking treedt ook een plan ook in werking. Om dat in goede banen te leiden volgen zowel CLB als de overheidsdiensten een draaiboek infectieziekten. We hebben als CLB dus best ervaring.
De overheid verzamelt op www.info-coronavirus.be alle informatie, niet alleen in verband met onderwijs.
Het departement onderwijs verzamelt nuttige informatie op haar website. Zit je met een vraag? Bezoek dan de veelgestelde vragen.
Het agentschap integratie en inburgering geeft tips en advies in meerdere talen. Goed om weten: ze vullen de informatie regelmatig aan.
Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft informatiefiches over contacttracing in verschillende talen.
Zit je kind een coronaknoop? Julie Verdonck schreef een prachtboekje!
Het Nederlandse Expertisecentrum Omgaan met Verlies' legt uit waarom.