COVID-19

COVID-19: CLB aan zet als een leerling of leerkracht positief test

Wat doet het CLB?

Als je als leerling of als personeelslid corona hebt, laat je dit best zo snel mogelijk aan je school weten. Zij brengen dan het covidteam van het CLB op de hoogte. Er wordt een covidpermanentie voorzien over onze 4 vestigingen heen: Diest - Keerbergen - Tienen - Aarschot. Positieve testresultaten van leerlingen komen ook automatisch in ons leerlingendossier terecht.

Het CLB (het covidteam, onder leiding van de CLB-arts) onderzoekt en bepaalt of degenen met wie een besmette leerling of personeelslid contact had op school laag- of hoog-risicocontacten zijn en wie al dan niet in quarantaine moet. Dit is afhankelijk van de ruimte, het dragen van een mondmasker, de afstand tijdens een contact, de duur van het contact, de leeftijd,…

We nemen hiervoor contact op met de besmette persoon en denken samen na. Als het om een personeelslid van de school gaat, neemt het CLB of de school ook contact met de arbeidsarts van de onderwijsinstelling. We zijn discreet en delen niet zomaar aan iedereen mee wie positief getest heeft. Als je in quarantaine moet, wordt je opgebeld.

Als de verspreiding in een bepaalde regio erg toeneemt, dan zullen wij in samenspraak met de medische expert van die regio, soms sneller hele klassen in quarantaine moeten laten gaan.

In quarantaine gaan, gaat ook gepaard met testen (afhankelijk van de teststrategie op dat moment). Afhankelijk van de situatie zullen wij sneltesten aanbieden aan onze leerlingen en personeelsleden die een hoog-risicocontact hadden op school. Dit wordt dan telefonisch besproken.

Het covidteam bekijkt met je school welke maatregelen en communicatie nodig zijn naar leerlingen, ouders en personeel. Het is belangrijk dat je daarin hun instructies volgt. Zij handelen immers nauwgezet volgens de instructies van Sciensano (en de wetenschappelijke vereniging voor jeugdgezondheidszorg).

Twijfel je of jij / je zoon of dochter / een leerling naar school kan gaan?

Bekijk de beslisboom - dat helpt je om te bepalen of de leerling al dan niet naar school mag komen.

Beslisboom voor kleuters, lager en secundair onderwijs

Aarzel niet om ons te contacteren bij zorgen over Covid-19, als leerling of als ouder.
Samen proberen we de virus-verspreiding tegen te gaan!

Vaccinatie COVID?

Waarom vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden.

Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer het gewone leven kunnen oppikken.

Het vaccinatieprogramma startte in januari 2021. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Je gemeente nodigt je per brief, e-mail en/of telefoon uit om een afspraak te plannen.

Nuttige links

Algemene info COVID-19

Maatregelen op school

Info VWVJ

Veelgestelde vragen onderwijs

Meer vragen in het onderwijs

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen