Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Help, het jeukt?

Luizenalarm? Ga ze meteen te lijf. En o ja: vertel het toch maar verder, want luizen verhuizen snel van hoofd. Anders blijven ze kriebelen.

Wie krijgt luizen?

Iedereen!
Komen 2 hoofden dicht bij elkaar, dan is dat genoeg. Samen selfies nemen is dé klassieker. Luizen overleven niet lang als ze niet op je hoofd zitten. Deel daarom geen muts of haarborstel zolang je luizen hebt.

Dus eens het jeukt is een beetje afstand wel gezellig.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn 3 à 4 mm lange insecten. Ze hebben een lichtbruine tot grijze kleur. Luizen kruipen: ze kunnen dus niet springen of vliegen. De eitjes van luizen noemen we neten. Die lijken op schilfertjes. Het verschil is dat ze aan de haren plakken en dicht bij de hoofdhuid zitten. Kriebelt het al?

Hoe geraak je luizen kwijt?

Om de 3 dagen het anti-luizenplan.
Voer minstens 2 keer per week gedurende minstens 2 weken het anti-luizenplan uit! Nog altijd luizen na 2 weken? Blijf kalm en kam verder! Het duurt vaak langer dan 2 weken, dus laat je niet kennen.
O ja. Het hele gezin doet best mee. Of de luizen blijven.

Wassen op 60° of diepvriezen op -18°
Dompel kammen en haarborstels na elk gebruik (!) minstens 5 minuten onder in water van 60°. Blijven luizen terugkomen, was dan je kledij, lakens, dekens, en handdoeken op minstens 60°C. Wat niet in de wasmachine mag, stop je 24 uur in de diepvriezer op -18°C. Of je stopt het 2 weken in een strak afgesloten plastic zak.

Hoofdluizenshampoo
Je kan een hoofdluizenshampoo gebruiken. Vraag uitleg aan je apotheker en volg de bijsluiter. Gebruik zo'n middel niet meer dan 2 keer na elkaar. Gebruik geen hoofdluizenmiddel als je geen luizen hebt. Dat heeft totaal geen zin.

Thuisblijven? Nee, dat niet.

Nee, je hoeft niet thuis te blijven als er luizen in je pels wonen. Je moet het wel zo snel mogelijk laten weten aan je vrienden, de school, CLB en iedereen in je directe omgeving. Want luizen verhuizen graag en snel.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?