Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?
Zoek je CLB Chat met onsBen je een ouder?
Moeilijk thuis?
Thuis is het niet oké? Je voelt je thuis niet goed? Je maakt vaak ruzie thuis? Of je voelt je thuis niet begrepen? Of je zit ergens mee dat thuis onbespreekbaar is? Samen pakken we het aan.
Wat er ook aan de hand is
Je thuis als veilige plek. Dat is de theorie. We weten dat het niet voor iedereen het geval is. Soms loopt het mis thuis met een pak spanning als gevolg. Hoe dat komt kan heel duidelijk zijn, maar al even goed een mysterie. Er kan heel wat meespelen:
- ruzie met je ouders
- ruzie tussen je ouders
- je voelt je niet begrepen
- je ouders hebben problemen en geen energie meer over voor jou
- je zit ergens mee waarover je niet kan praten met je ouders
Wat er ook aan de hand is, een rustig gesprek is al een stap in de goeie richting. Misschien heb je dat al geprobeerd, maar het lukt niet? Geef het niet op, er is hulp.
Spanning aanpakken
Als de spanningen thuis hoog oplopen is de eerste stap tijd nemen om af te koelen. Want spanningen los je nooit op met extra spanning. Praat eerst over spanning en afkoelen, eerder dan in te gaan op wat er scheef zit. Zo schep je ademruimte. Later, op een rustig moment, kan je opnieuw praten.
Spreek af dat je naar elkaar zal luisteren. Bijvoorbeeld over hoe die spanningen aanvoelen. Jullie kunnen bijvoorbeeld praten over hoe het eruit zou zien mocht alles beter gaan. En welke stappen jullie kunnen nemen om daar te geraken.
Hoe pak je zo’n gesprek aan? Daar kunnen we je mee helpen.
Geweld of misbruik?
Gaat het wel wat verder dan hoog oplopende spanning? Vallen er klappen thuis? Is er sprake van geweld of seksueel misbruik? Dat is vreselijk moeilijk om over te praten, dat weten we. Daarom kan je anoniem chatten of bellen.
Praat of chat erover, anoniem
Ben je nu in gevaar? Bel dan meteen de politie op het nummer 101.
Heb je meteen medische hulp nodig? Bel dan het noodnummer 112.