Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Seksuele oriëntatie en genderidentiteit

Homo, lesbisch, bi, een mengeling, nog wat anders. Welles, nietes of misschien. Maakt niet uit. Aantrekkingskracht volgt geen vooroordelen. Mensen doen dat jammer genoeg wel. Zit je met vragen? Onzeker? Of zeker, maar niet vanzelfsprekend? Je staat er niet alleen voor.

Seksuele oriëntatie is geen keuze

Je kan verliefd worden op jongens, meisjes of allebei. Dat kies je niet, je merkt het gewoon. Er bestaat geen test om uit te maken waar je seksuele voorkeur ligt. Het is jouw unieke gevoel. Volstrekt natuurlijk en normaal. Het kan heel duidelijk zijn of net niet. De ene weet het vroeg en zeker, de ander twijfelt een hele poos. Bovendien kan je voorkeur veranderen.

Genderidentiteit

Je binnenkant lijkt niet noodzakelijk op je buitenkant. Je kan je jongen voelen in een meisjeslichaam of omgekeerd, meisje in een jongenslichaam. Je biologische geslacht valt in dat geval niet samen met je genderidentiteit. Want genderidentiteit gaat over hoe jij je voelt vanbinnen. Dat is niet eenvoudig, want bij je geboorte kreeg je een etiket op basis van je lichaam. En dat etiket creëerde automatisch verwachtingen bij je familie en vrienden. Die verwachtingen creëren spanning.

LGBT+

LGBT+ is de gangbare term. De afkorting staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. De '+' erbij betekent 2 dingen. Gender en seksuele voorkeuren zijn helemaal niet zo afgelijnd als de meeste mensen denken. Dus ‘+’ staat voor alle andere mogelijkheden. Tegelijk is ‘+’ positief. Dat is duidelijk.

Holebi typisch Belgisch?

Nee. Het woord wel: holebi is een verzamelnaam voor homoseksueel, lesbisch en biseksueel en is ontstaan in België. Er bestaan enorm veel woorden. De woorden maken niet uit, wat je erbij voelt wel.

Jezelf tonen: een hele stap

Eerlijk is eerlijk: je uiten is een grote sprong. Zelfs wie weet dat de reacties ok zullen zijn, voelt vaak spanning om het te vertellen. Als je niet weet hoe je omgeving zal reageren, dan is het helemaal spannend. Wie zeker weet dat de reactie negatief zal zijn, krijgt het benauwd. Wat dan?

Praten lucht op

Of je nu twijfelt of niet, praat erover. Dat lucht op. Met wie? Maakt niet uit, iemand met wie je een vertrouwensband hebt. Een vriend(in), een leerkracht, een leerlingenbegeleider. Voel je dat dat echt niet kan? Je weet niet meteen met wie praten?

Er is hulp in alle geheim

CLB

Vraag gerust een gesprek met jouw CLB. CLB’ers hebben beroepsgeheim: je bent absoluut zeker dat het onder ons blijft. Of chat met CLB! Dat kan helemaal anoniem.

Lumi: speciaal voor LGTB+

Lumi een veilige plek voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. Ook zij hebben beroepsgeheim. Je kan mailen, chatten of bellen. Als je hen belt, komt hun telefoonnummer niet op je telefoonrekening.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?