Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?
Zoek je CLB Chat met onsBen je een ouder?
Spijbelen?
Lonkt de buitenwereld je zo fel dat spijbelen aanvaardbaar lijkt? Verleidelijk, maar geen goed idee… Ook niet voor eventjes of één keer. Wie vaak spijbelt maakt veel kans om zonder diploma de school te verlaten. Dan sta je niet sterk op de arbeidsmarkt.
Schoolmoe
Geen zin meer in school? Schoolmoe? Dat kan. Praat er over met iemand die je kan vertrouwen en probeer uit te zoeken wat maakt dat je niet naar school gaat. Zet samen met iemand anders alle dingen eens op een rij. Hoe vaak je spijbelt, waarom je spijbelt, wat je dan doet, wat de gevolgen zijn nu en later, hoe je je daarbij voelt, ... leer jezelf kennen, dat helpt.
Waarom spijbel je?
- Ligt de school je niet?
- Is spijbelen gewoon cool?
- Vind je de lessen saai?
- Zou je liever een andere richting volgen?
- Ga je gewoon mee met vrienden?
- Voel je je niet goed in je vel op school?
- Heb je andere dingen te doen? En zijn die belangrijker dan je opleiding?
- ...
Babbel met ons!
CLB'ers hebben beroepsgeheim.
Je kan dus zeker met ons praten zonder dat iemand dat te weten komt. Of chatten. Dat kan zelfs anoniem. Geef toe: dat scheelt.
Waarom is er leerplicht?
Je wil later sterk in je schoenen staan. Goed opgeleid geeft je de beste kansen voor de toekomst. Daarom bestaat er zoiets als leerplicht. Logisch dus dat zonder reden afwezig blijven van school niet mag. Spijbelen is nooit ok. In België is er leerplicht tot 18 jaar. Voor wie na 30 juni verjaart, geldt de leerplicht tot 30 juni van het jaar waarin de 18e verjaardag valt. Vanaf je 15de kan je leren en werken combineren. Misschien ligt je dat beter. Ook daarin wijzen we je de weg.
Leerplicht versus schoolplicht
Leerplicht wil niet zeggen dat je verplicht bent om naar school te gaan. Ook thuis leren is mogelijk. Daarvoor moet er wel een volwassene zijn die jou de leerstof kan geven die anders op school gegeven wordt. Wie ingeschreven is op school, heeft wél schoolplicht.