Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Wat & hoe op medisch onderzoek

Benieuwd naar wat er zoal aan bod komt bij een medisch onderzoek of systematisch contactmoment bij het CLB? We gaan wat dingen na, want voorkomen is beter dan genezen. En we slaan een babbel. Over jou. Je hebt een vraag? Je zit ergens mee? Kaart het dan aan, het is het perfecte moment. Wat je maar kwijt wil. Of niet. Kan ook.

We gaan hoe dan ook enkele punten na. Daarover een woordje uitleg hieronder. Overigens, niet alles wat hieronder staat komt bij elk contact aan bod.

Vroegere gezondheidsproblemen

Je krijgt op voorhand een vragenlijst om in te vullen. Of je bijvoorbeeld aan een allergie lijdt, ongevallen hebt gehad, ziek bent geweest, of je geneesmiddelen neemt of regelmatig naar de dokter moet enzovoort. Als je iets kwijt wil, een gebeurtenis die je belangrijk vindt, mag je dat gerust noteren. We gaan er dan tijdens het contactmoment op in.

Algemene gezondheid

In het 3e secundair vul je een vragenlijst in over je leefstijl. Je weet wel: wat je eet, je gewicht, of je voldoende beweegt, of je rookt, of je alcohol drinkt... Dat soort dingen. Hapert het, dan helpen we.

Lengte en gewicht

We laten je op de weegschaal en onder een meetlat staan. Voor elke leeftijd bestaan er lijstjes met gewichten en lengtes. Zo zien we of je voor jouw leeftijd een normaal gewicht en lengte hebt.

Tanden

We vragen na of je jaarlijks een tandarts bezoekt. We vragen na wanneer jij je tanden poetst. Soms kijken we met een lampje in je mond naar je tanden om te zien of ze gezond zijn.

Houding

Om te kijken of je een goede houding hebt sta je rechtop met je handen naast het lichaam. Dat doe je in je ondergoed. Zo zien we of je schouders, bekken, benen, knieën en voeten juist staan. En of je sterke spieren hebt. Moesten die bedekt zijn met je kledij dan zou dat uiteraard niet kunnen. We vragen ook om naar voren te buigen om te kijken of je rug recht is.

Ogen

Omdat de ogen bij jonge mensen nog ontwikkelen en veranderen, zullen we jouw zicht nakijken. We zullen je vanop een afstand een plaatje laten zien en je vragen wat je hierop ziet. Je doet dit telkens met 1 oog afgedekt, zodat we kunnen zien of jouw zicht voor ver voldoende is. Draag je een bril of lenzen? Breng die dan zeker mee tijdens het contactmoment.

Dieptezicht

Dieptezicht helpt je om afstanden in te kunnen schatten. We kijken dit na door je een speciale bril te laten opzetten en je enkele figuren te tonen.

Kleuren

Voor sommige beroepen moet je kleuren kunnen uit elkaar halen. Het betekent voor de meeste van die beroepen niet dat je die niet kan uitoefenen. Wel dat je er op moet letten. Heb je daar vragen over, dan is zo'n systematisch contact het ideale moment om ze te stellen.

Oren

Je gehoor testen we niet bij elk onderzoek. Als je denkt dat je niet goed hoort, dan mag je ons hierover zeker een vraag stellen. Is het nodig, dan kijken we met een lampje in je oren om te zien of alles oké is. Je gehoor kan bijvoorbeeld verminderd zijn door een propje in je oor. Mogelijks testen we je gehoor met een hoofdtelefoon. We laten je dan geluiden horen en zullen je vragen en nagaan of je alles goed hoort..

In het 3e leerjaar secundair voer je de 'SPIN' test uit. Ook dit test is met een hoofdtelefoon en geluiden. De SPIN-test gaat na of je oren beschadigd zijn door lawaai. Bijvoorbeeld door vaak naar luide muziek te luisteren met oortjes. Die schade merk je in het begin niet op en dus is het belangrijk dat je die snel opspoort. Voorkomen is uiteraard nog veel beter!

Geslachtsorganen

Je lichaam is in volle ontwikkeling. De dokter gaat na of alles in orde is. Afhankelijk van je leeftijd zal hij ook nakijken of je ontwikkeling normaal verloopt en je geslachtsdelen nakijken. Zowel bij jongens als bij meisjes willen we nagaan of de puberteit goed verloopt. Heb je hier vragen over? Stel ze ons gerust.

Vaccinatie

We kijken na welke vaccinaties je nog moet krijgen. Hebben we toestemming, dan kunnen we die meteen geven.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?