Wat & hoe op medisch onderzoek

Eigenlijk kan alles aan bod komen. Je hebt een vraag? Je zit ergens mee? Kaart het dan aan, het is het perfecte moment.

Overigens, niet alles wat hieronder staat komt bij elk contact aan bod.

Vroegere gezondheidsproblemen

Je krijgt op voorhand een vragenlijst. Daar gaan we tijdens het contactmoment op in. Of je bijvoorbeeld aan een allergie lijdt, ongevallen hebt gehad, ziek bent geweest, of je geneesmiddelen neemt of regelmatig naar de dokter moet enzovoort.

Algemene gezondheid

In het 3e secundair vul je een vragenlijst in over wat je eet, of je aan sport doet, of je rookt, of je alcohol drinkt en zo verder… Zo kunnen we inschatten hoe je 'algemene leefwijze' is.

Inentingen

We kijken en vragen na of je al vaccinaties hebt gehad. Zo weten we of je in orde bent en welke inentingen je nog moet krijgen. Hebben we toestemming van je ouders dan kunnen we die inenting meteen geven.

Lengte en gewicht

We laten je op de weegschaal en onder een meetlat staan. Voor elke leeftijd bestaan er lijstjes met gewichten en lengtes. Zo zien we of je voor jouw leeftijd een normaal gewicht en lengte hebt.

Tanden

We vragen na of je jaarlijks een tandarts bezoekt. Soms kijken we met een lampje in je mond naar je tanden om te zien of ze gezond zijn. We vragen of je je tanden dagelijks poetst.

Houding

Om te kijken of je een goede houding hebt sta je rechtop met je handen naast het lichaam. Dat doe je in je ondergoed. Zo zien we of je schouders, bekken, benen, knieën en voeten juist staan. En of je sterke spieren hebt. Moesten die bedekt zijn met je kledij dan zou dat uiteraard niet kunnen. Je moet ook naar voren buigen om te kijken of je rug recht is.

Ogen

We laten je een oog bedekken om het andere te testen. Daarvoor moet jij zeggen wat je ziet op het plaatje dat tegenover je hangt (of dat we vasthouden). Daarna doe je hetzelfde met het andere oog. Als je een bril of lenzen draagt dan moet je die uiteraard meebrengen.

Kleuren

Voor sommige beroepen moet je kleuren kunnen uit elkaar halen. Het betekent voor de meeste van die beroepen niet dat je die niet kan uitoefenen. Wel dat je er op moet letten. Heb je daar vragen over, dan is zo'n systematisch contact het ideale moment om ze te stellen.

Oren

Als het nodig is dan kijken we met een lampje in je oren om te zien of alles oké is.

Om te weten of je goed hoort, krijg je een hoofdtelefoon opgezet. We laten je geluiden horen en gaan na of je die goed hoort.

In het 3e leerjaar secundair voer je de 'SPIN' test uit. Die test gaat na of je oren beschadigd zijn door lawaai. Bijvoorbeeld door vaak naar luide muziek te luisteren met oortjes. Die schade merk je in het begin niet op en dus is het belangrijk dat je die snel opspoort. Voorkomen is uiteraard nog veel beter!

Geslachtsorganen

De dokter gaat na of alles in orde is. Afhankelijk van je leeftijd zal hij ook nakijken of je ontwikkeling normaal verloopt.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met een CLB-medewerker

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?