Vaccinaties

Bescherming tegen gevaarlijke ziektes: het CLB geeft gratis vaccinaties gedurende de schoolloopbaan van je kind. Die inentingen geven we alleen na toestemming. Als ouder krijg je op voorhand alle informatie die nodig is om een beslissing te nemen.

Wat is een vaccinatie?

Een vaccin lijkt op de ziekte waartegen het beschermt, maar is niet hetzelfde. Het lijkt er goed genoeg op zodat je lichaam de ziekte kan leren kennen, zonder dat je er ziek van wordt. Je lichaam krijgt op die manier de kans om zich voor te bereiden om tegen de ziekte zelf te reageren. Een vaccin zorgt er dus voor dat je lichaam snel en sterk reageert als je met de ziekte in aanraking komt. De ziekte krijgt daardoor veel minder kans om je ziek te maken.

Wanneer krijg je welke inentingen?

 • 1e leerjaar - 6 jaar:
  polio, difterie, tetanus, kinkhoest
 • 4e of 5e leerjaar (vanaf 2024-2025 4e leerjaar) - 9 of 10 jaar:
  mazelen, bof, rode hond
 • 1e secundair - 12 jaar:
  humaan papillomavirus (2 dosissen)
 • 3e secundair - 14 jaar:
  tetanus, difterie, kinkhoest

In het buitengewoon onderwijs krijg je de inentingen op leeftijd in plaats van in een bepaald jaar.

We volgen het vaccinatieschema van de Vlaamse Overheid. Bij een medisch onderzoek of systematisch contactmoment kijken we na welke inentingen er al werden toegediend in het verleden. Ontbreekt er een vaccinatie, dan kunnen we die alsnog aanbieden.

Voor elke vaccinatie die het CLB uitvoert, vragen we expliciet toestemming aan de ouders (bij -12-jarigen) of aan de leerling zelf. We zullen nooit een vaccin zetten zonder deze toestemming.

De CLB's vaccineren niet tegen het SARS-CoV-2-virus (het 'coronavirus'). Dat is een taak die wordt opgenomen door de vaccinatiecentra van de overheid.

Wat als je een vaccinatie gemist hebt?

Leerlingen die een vaccinatie hebben gemist, kunnen op een later moment alsnog bij het CLB terecht. Neem daarvoor contact op met jouw CLB. Let op! Dit geldt niet voor het vaccin tegen HPV, het virus dat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Vaccinatiegegevens opvragen?

Dat kan.

Je kan ze zelf gemakkelijk opzoeken via Mijngezondheid.be. Lukt dat niet, dan kan je bij ons aankloppen. Het CLB houdt van elke leerling bij welke vaccinaties werden toegediend. Je moet daarvoor aankloppen bij het CLB dat samenwerkt met de school waar de leerling het laatst was ingeschreven.

Ben je een leerling

Ben je op zoek naar meer informatie over dit thema?

Zit je met vragen of wil je meer informatie? Contacteer gerust een CLB-medewerker!

Zoek jouw CLB

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen