Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?
Zoek je CLB Chat met onsBen je een ouder?
De pil en andere anticonceptie
Je wil de pil. Of zoiets. Is het een goed idee? En wat bestaat er zoal? Het aan je ouders vragen? Jeetje! Dat valt je niet zo gemakkelijk als je zelf wel zou willen. We zetten je op weg.
Relaties, seks en anticonceptie
Je hebt al een tijdje een relatie en jullie denken aan seks. Of jullie hebben seks en gebruiken een condoom, maar denken aan een andere methode zoals de pil. Je begrijp dat we eerst moeten zeggen: jezelf beschermen tegen zwangerschap is niet hetzelfde als jezelf beschermen tegen SOA’s. Een vaste relatie en allebei SOA-vrij? Dan kan je denken aan de pil, een vaginale ring, een implantaat of ander middel.
Jouw anticonceptie
Iedereen is anders. Daarom gebruikt niet elke vrouw dezelfde methode en ook niet dezelfde pil of dosis. Bovendien kan je last hebben van bijwerkingen. Dan kan het zijn dat je van middel moet veranderen.
Wat voor jou de betere keuze is, bespreek je met je dokter. Dat kan je huisarts zijn of je gynaecoloog. Die schrijft je dan een middel voor dat je bij de apotheek kan halen. Gratis is het niet, maar voor wie jonger is dan 25, geldt een fikse korting.
Het volgende lijstje maakt al meteen duidelijk dat er meer bestaat dan de pil. Let wel: deze middelen beschermen je tegen zwangerschap, maar niet tegen SOA's!
Vaak gebruikte anticonceptie
Pil: pilletje (eh, uiteraard) dat je elke dag op hetzelfde moment inneemt. Je kan je menstruatie regelen met de pil. Het beschermt je zolang je het pilletje correct inneemt.
Vaginale ring: ring die je elke maand zelf inbrengt. Je kan ook je menstruatie regelen met dat soort ring. Het beschermt je zolang je de ring tijdig vervangt.
Pleister: een pleister die je op je huid aanbrengt. 3 op 4 weken draag je de pleister. Het beschermt je zolang je de pleister goed blijft plakken en je’m tijdig vervangt. Je kan er je menstruatie mee regelen.
Implantaat: een staafje dat onder de huid wordt ingebracht. Het beschermt je 3 jaar lang. Je kan het uiteraard laten wegnemen.
Spiraaltje: voorwerp dat je dokter of gynaecoloog in je baarmoeder plaatst. Afhankelijk van de soort beschermt het je 3 tot soms wel 10 jaar. Je kan het uiteraard laten wegnemen.
Het gesprek met je ouders
Sommige ouders zijn heel open en toegankelijk, ook over anticonceptie. Als dat bij jou zo is: top! Dan is erover praten ook nog wel te doen, zelfs al ben je nerveus! Weet je het niet? Vertel dan 'over een vriendin die de pil neemt' en kijk hoe ze reageren.
We weten best wel dat het heus niet altijd vanzelfsprekend is of zelf helemaal onbespreekbaar. En dan ligt het toch anders. Hoe pak je dat aan? Daar kunnen we je mee helpen. Maak een afspraak met je CLB’er of chat (anoniem). O ja: we vertellen het niet verder.
Blijkt het gesprek met je ouders echt niet haalbaar, dan kan je naar de dokter zonder dat zij dat weten. Je moet die dan wel betalen. Wij kunnen je geen voorschrift geven.