Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Zwanger? Of kans op?

Ok, je beseft dat je misschien zwanger bent. Dat komt binnen. Of je het nu wel of niet zeker weet, we zetten je op weg om je te helpen snel alles op een rij te zetten. En je weet meteen waar je terecht kan.

Zwangerschap testen

Je regels zijn te laat en je had seks, dus de kans op een zwangerschap bestaat. Blijven hopen dat je regels komen is geen goed plan. Testen is de boodschap:

  • Zwangerschapstesten zijn te koop bij apothekers en in veel supermarkten. Lees goed de bijsluiter hoe die te gebruiken.
  • Een dokter kan bloed afnemen en laten testen op zwangerschap.

Ongepland versus ongewenst

Een ongeplande zwangerschap dwingt je om op korte termijn een keuze te maken over iets dat je hele leven op z’n kop zal zetten. Dat is daarom niet negatief. Want ongepland is niet hetzelfde als ongewenst. De keuze is heel persoonlijk en uniek. Laat je dus geen keuze aanpraten. Je kan wel hulp krijgen om je keuze te maken.

Noodpil

Stel, je had seks en je bent niet zeker dat je wel beschermt was tegen een zwangerschap. En je weet voor jezelf dat je geen zwangerschap wil. In dat geval kan je de noodpil of ‘morning after pil’ gebruiken. Die koop je bij de apotheek. Dat kan zonder doktersvoorschrift, maar met voorschrift krijg je korting. Dokters hebben beroepsgeheim. Je kan het hen dus gerust vertellen.

Vertellen dat je zwanger bent

Een aankondiging van formaat en dus eentje waar nervositeit je vast parten speelt. Er bestaat geen vaste regel die zegt aan wie je het moet vertellen. Vertel je het meteen aan je lief? Eerst je beste vriend(in)? Of liever eerst met je huisarts of een andere dokter? En wat met je ouders? Of heb je zoiets van ‘liever niemand’? Dat is geen goed idee. Maar we snappen het wel.

We helpen je verder

Goed om weten: we vertellen het niet verder, CLB’ers hebben beroepsgeheim. Je testen op zwangerschap kunnen we niet. We bekijken samen welke keuzes je hebt en hoe je die kan maken, welke stappen je moet zetten, hoe je het bespreekbaar maakt, en waar je overal terecht kan. Gratis. Vraag dus gerust een gesprek met je CLB’er. Liever eerst anoniem chatten? Dat kan op clbchat.be.

Fara is er voor je

Fara is een vereniging die zwangerschapskeuzes bespreekbaar maakt. Je vindt op hun website heel wat informatie en je kan ook bellen chatten of mailen. Ook anoniem.

Allesoverseks.be

Je wil werkelijk alles te weten komen over seks? Of een beetje? Allesoverseks.be verzamelt het voor jou. Ook over (ongeplande) zwangerschappen.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?