Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Diploma via examencommissie

De logische route naar een diploma is de school. Is dat om een of andere reden voor jou geen optie, dan kan je via de examencommissie je diploma of getuigschrift halen. Wil je weten wat of hoe? Lees dan verder.

Leren moet je hoe dan ook

Examencommissies zijn geen scholen. Je legt examen af en je slaagt of buist. Je moet dus zelf zien hoe je alle leerstof verwerkt krijgt. Bovendien zijn voor het secundair onderwijs de examens per graad en niet per jaar. De leerstof voor elk vak is dus telkens voor 2 jaar. Dat is een grote brok. Die examens zijn zeker niet gemakkelijker dan de examens op school. Je zal veel zelfdiscipline aan de dag moeten leggen.

Wat en hoe

Onze Onderwijskiezer geeft je alle info die je nodig hebt. Uitleg vind je uiteraard op de websites van de examencommissie basisonderwijs en de examencommissie secundair onderwijs zelf. De examencommissie secundair onderwijs organiseert regelmatig infosessies. Zo'n infosessie is verplicht om te kunnen deelnemen aan de examens.

Jonger dan 18?

Ben je jonger dan 18, dan ben je in Belgiƫ leerplichtig. Ook dan kan je examens afleggen bij de examencommissie, maar je bent wel verplicht om les te volgen. Dat kan uiteraard op school of je ouders vragen in het begin van het schooljaar huisonderwijs aan. Let op: ben je ingeschreven in een school, dan geldt het schoolreglement. Je kan dus niet plotsklaps beslissen om niet langer naar school te gaan.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?