Examenstress

Examens of toetsen komen er aan en stress daagt op? Wegtoveren kan je het niet, maar hoe beter je de oorzaken kent, hoe beter je stress de baas geraakt.

Waar komt examenstress vandaan?

Er zijn een boel redenen te vinden waarom examens stress veroorzaken bij leerlingen en ouders. We geven er aan aantal hieronder. Herken jezelf!

Perfect, perfecter, perfectst

Sommigen leggen de lat heel erg hoog. Moet het altijd een topscore zijn? Blijft een laag cijfer op het rapport door je hoofd spoken? Dan ben je een perfectionist. Er is niks mis met 'het goed willen doen'. Maar leren betekent ook: fouten durven en mogen maken! Sta toe om niet perfect te zijn.

Druk

Je voelt druk om te presteren. Je wil dat je ouders trots zijn. Best, maar duw jezelf niet onderuit. Want te veel druk creëert een lastige situatie en zorgt voor heel veel stress en… slechtere studieresultaten. Praat erover.

Faalangst

Denk je al op voorhand: 'ik ga dat niet kunnen'? Dan stuit je op faalangst. Jammer. Want faalangst saboteert studeren. Je schiet er niet mee op, dus speek ons aan.

Studiemethode

Hoogst onderschatte oorzaak van stress: de manier waarop je studeert. Het woord studiemethode klinkt als Chinees? Wel, je leerkrachten weten als geen ander hoe dat moet. Vraag ernaar. Blijft het nog een warboel, kan je nog bij aankloppen.
Overigens, wie tijdens het jaar nooit 'moet' leren, kan in de problemen komen tijdens de examens als er veel stof gekend moet zijn. Bekijk leren studeren gerust als een hoofdvak!

Vermoeidheid

Je bobijntje is af. Je was even met te veel dingen bezig en nu ben je op. Op zo'n moment lijkt elke tegenslag kolossaal. Een slechter examen voelt aan als een ramp. De energie om aan het volgende vak te beginnen is helemaal weg. Hou het voortaan in de gaten.

En zo zijn er nog een boel redenen te bedenken. Gun jezelf de tijd om ze aan te pakken. Vlak voor de examens lukt dat niet. Plan het zo vroeg mogelijk in. Ook al betekent dat meteen de volgende examenperiode.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met een CLB-medewerker

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?