Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Zoek je CLB Chat met ons

Ben je een ouder?

Ongelukkig? Een dipje? Depressie?

Soms is het allemaal wat te veel, of te ingewikkeld. Je merkt dat je weinig zin hebt om iets te doen, je voelt je ongelukkig, je voelt je depressief, je ziet het niet meer zitten… Blijf er niet alleen mee zitten, want dat maakt het meestal erger.

Dipjes komen en gaan

Er komt heel wat op je af, elke dag opnieuw. Nooit eens een dipje hebben. Dát is pas vreemd. Dipjes komen en gaan. En ze kennen een reden: je had ruzie, het is uit met je lief, pesterijen, je bent iemand verloren je hebt het moeilijk op school, … Soms zijn ze licht en kort, een andere keer zwaar en lang. In elk geval, nogal wiedes dat je bij momenten je niet goed voelt. Doorgaans voel je dat het na verloop van tijd wel weer betert. Je geeft de ervaring een plek en neemt ze mee in je leven. Cliché, maar meestal waar.

3 tips tegen de dip

  1. Praat. Een goed gesprek met een vriend of iemand die je vertrouwt, doet deugd. Vind je dat moeilijk? Dan begin je een gesprek met te zeggen dat je het moeilijk vindt om over jouw gevoelens en gedachten te praten, maar dat dat je het nodig hebt. Zo’n gesprek voer je niet alleen, laat je gesprekspartner helpen!
  2. Schrijf. Sommige mensen schrijven alles van zich af. Een notitieboekje of een kladblaadje en je schrijft gewoon wat in je opkomt. Het is voor jezelf, dus hoeft het helemaal niet treffelijk geschreven te zijn. Samenhang? Hoeft niet. Spelfouten? Mogen. Zinsbouw? In brokken en stukken. Wie weet ordenen je gedachten zich na verloop van tijd vanzelf.
  3. Zoek plezier. Doe elke dag iets leuks voor jezelf. Bedenk waar je plezier aan beleeft en zoek dn die situaties of activiteiten op. Dat kan in het begin een beetje onnatuurlijk voelen omdat je het zo bewust doet, maar hou vol. Het geeft e de kans om plezier te ervaren en daar kikker je van op.

Een dipje of een depressie?

Het is perfect mogelijk dat je niet weet waarom je niet goed voelt. Alles lijkt op wieltjes te lopen en toch voel je je niet goed in je vel. Soms gaat dit gevoel na een tijdje weg. Iedereen voelt zich wel eens ‘down’. Je van tijd tot tijd depressief voelen is nog geen depressie. Maar wat als het maar blijft duren? En wat als het je relaties of je schooltaken beïnvloedt? Wat als het alles begint te overheersen? En een goeie babbel met vrienden niet meer helpt? De depressie loert om de hoek. Dan is het tijd om meer professionele hulp te zoeken.

Zet alvast je eerste stap online:
Professionele hulp zoek je niet alleen

Als dit voor jou ok is, bespreek het dan met je ouders. Samen met hen hulp zoeken is een pak lichter. Je kan ook met een leerlingbegeleider op school praten. Ook die kan met jou de eerste stappen zetten.

Je kan bij ons aankloppen in je eentje, zonder dat iemand het te weten komt. CLB'ers hebben beroepsgeheim, vandaar.

Blijf er dus niet mee zitten en maak gerust een afspraak met jouw CLB'er. Samen zoeken we de gepaste hulp.

Liever een babbel met een vertrouwenspersoon van het CLB?

Spring ff binnen Chat met ons

Was dit een antwoord op je vraag of gevonden wat je zocht?

Ben je een ouder?