Eerste cijfers bekend: aantal leerlingen en leraren besmet en in quarantaine na contacttracing CLB

De eerste cijfers van de contacttracing door de CLB's zijn bekend. 638 leerlingen bleken de afgelopen twee weken positief te testen en rond hen plaatsten we samen met de scholen 4278 leerlingen in quarantaine.
We geven deze cijfers vanaf nu tweewekelijks vrij. Je vindt de updates telkens op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Cijfers contacttracing CLB

Uit Schooldirect 16/9/2020:

We zijn dit schooljaar gestart in code geel. Dat betekent concreet dat alle leerlingen van alle leerjaren alle dagen naar school kunnen. Via een fijnmazige aanpak kan er lokaal wel geschakeld worden naar een hoger pandemieniveau, als dat noodzakelijk blijkt op basis van de plaatselijke situatie.

Besmettingen in scholen en leerlingen en personeelsleden in quarantaine zijn onvermijdelijk. Scholen werken bij een besmetting binnen de schoolmuren daarvoor goed samen met de CLB’s.

De scholen zijn nu ruim 2 weken geleden gestart. Deze update brengt je op de hoogte van de cijfers voor het basis- en secundair onderwijs die de CLB’s tot nu toe hebben verzameld van het aantal:
  • personeelsleden met een besmetting: 86 (0,05%)
  • leerlingen met een besmetting: 638 (0,05%)
  • personeelsleden in quarantaine: 368 (0,22%)
  • leerlingen in quarantaine: 4278 (0,36%)

De cijfers (per provincie) geven een globaal beeld van de situatie van de voorbije 14 dagen. Ze vertellen dus iets over het einde van de zomervakantie en het begin van het schooljaar. Het coronavirus heeft namelijk een incubatieperiode van ongeveer 2 weken. Het is nog erg vroeg om conclusies te trekken.

Scholen verzetten nu al bergen, maar de veiligheidsmaatregelen volhouden blijft cruciaal. Om quarantaine te voorkomen, moeten scholen met name hoogrisicocontacten vermijden. Sensibiliseer je personeel en leerlingen daar ook over.

Als een leerling of personeelslid besmet is, volg dan de instructies van het CLB en ondersteun hen. Zij doen in dat geval het contactonderzoek en bepalen wat als hoogrisicocontact (nauw contact) geldt en wie er dus in quarantaine moet.

De situatie wordt op de voet gevolgd. De CLB’s geven deze cijfers vanaf nu tweewekelijks vrij. Je vindt de updates telkens op de website.

Donderdagavond 17 september vindt er sociaal overleg plaats waar deze cijfers besproken worden.

Tip: raadpleeg geregeld de FAQ op de Website Onderwijs. Die worden stelselmatig aangevuld met nieuwe vragen van scholen.

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen