Leren studeren

Je merkt dat je kind behoorlijk werkt voor school, maar leren lukt niet zo best. We helpen je graag op weg.

Beter leren in 5 stappen

Studeren kan je leren. Stap voor stap kan je van leren een gewoonte maken. Eerst moet je weten wat daar allemaal bij komt kijken, zo kan je dat elke dag toepassen. Je maakt van studeren zowaar een gewoonte. Dat doe je eerst samen met je kind, daarna laat je het zelfstandig studeren.

Wat komt er allemaal bij kijken?

 1. Plannen
  Bekijk samen wat je kind moet leren en welk materiaal er voor nodig is Bekijk het geheel aan opdrachten en taken en verdeelt dit over de week.
 2. Verkennen
  Probeer snel te overzien waarover het gaat: bekijk de inhoudsopgave, titels en tussentitels, vetgedrukte woorden, … Zo ontdek je de structuur van de leerstof.
 3. Begrijpen
  Lees de leerstof en blijf daarbij de structuur uit stap 2 in het oog houden. Op die manier geef je vulling aan de structuur. Laat je kind in eigen woorden te vertellen waarover het gaat. Lukt dat niet, begin dan opnieuw.
 4. Herinneren
  Nu is het tijd om te memoriseren. Dit kan alleen als je kind ook begrijpt waarover het gaat (stap 3). Enkel op die manier is onthouden mogelijk.
  Hiervoor zijn enkele hulpmiddelen zoals tekst markeren, schema’s (mindmaps) maken, vraagjes opstellen, samenvatten, … Zoek uit wat het best werkt.
 5. Controleren
  Je controleert. Dit gebeurt al tijdens het memoriseren. In stap 5 doe je dit schriftelijk, zodat je kan vergelijken met de tekst.

Hoe kan het CLB helpen?

Als je vragen hebt of je zorgen maakt over de manier waarop je kind leert, ga je best praten met je leerkracht(en). Leren studeren doe je in de eerste plaats op school.

Je blijft met zorgen zitten? Neem dan gerust contact op met je CLB. Als er problemen zijn, helpen we je uitzoeken wat er aan de hand is.

Ben je een leerling

Ben je op zoek naar meer informatie over dit thema?

Zit je met vragen of wil je meer informatie? Contacteer gerust een CLB-medewerker!

Zoek jouw CLB

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen