Blinkers, hét nieuwe online CLB-platform - 4/02/2024

Op 5 februari 2024 stellen de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de Vlaamse Overheid een gloednieuwe digitale tool voor: Blinkers.

De 1.224.030 leerlingen die schoollopen in Vlaanderen én hun ouders hebben via dit online platform een rechtstreekse link met hun eigen CLB. De CLB-sector wil zo verder inzetten op een laagdrempelige toegang tot kwaliteitsvolle hulpverlening.

Ontstaan van Blinkers en pilootfase

Sinds de coronacrisis staat mentaal welzijn hoog op de agenda en is de aandacht voor online hulpverlening alleen maar groter geworden. Vlaanderen maakte in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse veerkracht’ ook middelen vrij om de ondersteuning voor kinderen en jongeren structureel te versterken en nog meer leerlingen en hun ouders te bereiken. Concreet hebben de CLB’s netoverstijgend de handen in elkaar geslagen om het online aanbod verder uit te bouwen. In samenwerking met andere netoverstijgende projecten LARS, CLBch@t en Onderwijskiezer werd Blinkers ontwikkeld. Leerlingen en ouders werden nauw betrokken bij de uitbouw van dit nieuwe online platform, waarvan de eerste versie nu klaar is om uit te testen. CLB’ers gaan in deze pilootfase in gesprek met leerlingen en scholen om feedback te verzamelen en om functionaliteiten uit te testen.

Blended hulpverlening

Via het digitale platform Blinkers kunnen leerlingen en ouders informatie inwinnen over thema’s zoals veerkracht, studiekeuze, faalangst en gezondheid. Ze vinden er betrouwbare informatie en gaan er aan de slag met tools van gespecialiseerde partners van het CLB. Zo worden onder andere de vragenlijsten van Onderwijskiezer geïntegreerd in het platform en kan de leerling de resultaten bewaren op Blinkers.

Hoewel het CLB met Blinkers dus verder inzet op blended hulpverlening via het geïntegreerde gebruik van online tools in begeleidingen, blijft het persoonlijke contact essentieel in leerlingenbegeleiding. Het CLB is en blijft er voor iedere leerling. Ook voor jongeren die niet of minder digitaal actief zijn.

Informatie op maat en interactie

Het CLB zet sterk in op openheid en transparantie. Het platform biedt de leerling en de ouder de mogelijkheid om persoonlijke documenten en verslagen in te kijken die de CLB-medewerkers makkelijk kunnen delen vanuit de registratietool die zij dagelijks gebruiken, LARS.

Via het persoonlijk profiel van de leerling en de ouder is het ook makkelijk om contact op te nemen met het CLB, online vragen te stellen of een aanvraag in te dienen voor een fysieke afspraak. Anoniem chatten via CLBch@t blijft uiteraard ook mogelijk.

Alle leerlingen krijgen toegang tot hun profiel

Dankzij de samenwerking met de Vlaamse Overheid kunnen alle leerlingen inloggen op hun Blinkers-profiel via LeerID. Het CLB wil leerlingen in deze eerste fase laten kennismaken met het platform en hen overtuigen van het nut ervan.

Tegelijkertijd zetten de CLB’s volop in op de verdere uitbreiding van Blinkers voor ouders. Volgend schooljaar krijgen ook zij een persoonlijk profiel met toegang tot documenten en verslagen. Ze kunnen er ook de medische vragenlijsten en de toestemmingen voor vaccinaties online doorgeven.

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen