Het korte antwoord? Wij helpen leerlingen :-)
Het langere antwoord? Elke school werkt samen met een CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding). Samen met de school proberen we elke leerling de beste ontwikkelingskansen te geven. Als er obstakels zijn in de schoolloopbaan, proberen we die weg te nemen of de invloed ervan te verminderen.
Bij ons kan je terecht met vragen over leren en studeren, over welbevinden en gezondheid of met vragen over de onderwijsloopbaan.
Dat wil zeggen dat er eerst een vraag moet komen van school, van een ouder of van een leerling vooraleer wij in actie schieten.
Je kan als ouder of leerling ook anoniem in gesprek gaan met het CLB. Daarvoor beschikken we over de CLB-chat (www.clbchat.be) die wekelijks op maandag, dinsdag en donderdag open is van 17-21u. Op woensdag is de CLB-chat bereikbaar van 14u-21u. Een team professionele CLB'ers beluistert je vraag, zoekt samen met je naar oplossingen of geeft advies.
Meer weten?
Hieronder onze veelgestelde vragen.
Uiteraard informeren we je steeds over infomomenten, contactmomenten en vaccinaties.
Zelf ondernemen we geen stappen als we daar geen toestemming voor hebben.
Is de leerling -12 jaar dan geef je als ouder toestemming.
Bij +12-jarige leerlingen kan die toestemming, indien nodig, van de leerling zelf komen.
We streven natuurlijk naar maximale transparantie en samenwerking met de ouders.
In risicosituaties (bv. vermoeden van verwaarlozing) nemen we onze verantwoordelijkheid en gaan we in gesprek.
Wél is het zo dat scholen ons kunnen inschakelen om advies te geven bij problemen die ze ervaren of vermoeden.
Jazeker, onze dienstverlening is helemaal gratis.
Er zijn contactmomenten voorzien in het eerste kleuter (samen met de ouder(s)), eerste leerjaar, vierde leerjaar, zesde leerjaar en derde middelbaar. In het buitengewoon onderwijs gebeurt dit op de overeenkomstige leeftijden.
Lees meer over de systematische contactmomenten.
Je kan zelf online raadplegen welke vaccinaties je al gekregen hebt. Je kan de datum, naam en dosis van de vaccinatie nagaan en ziet tegen welke ziekte je werd gevaccineerd. Hoe ga je te werk?