Linde De Bois

Linde De Bois werkt als psychopedagogisch consulent in Vrij CLB De Wissel Antwerpen. Op de vraag wat haar deugd doet in haar contacten, antwoordt Linde: 'Waardering door de aanvullende kijk die je als CLB’er hebt op die van de school en ouders.' Zo'n brede en open blik, dat is typisch CLB.

Waarover ben je fier op je werk?

Dat we met het CLB echt laagdrempelig kunnen werken. Ouders die zich onzeker voelen over hun opvoeding, de eerste signalen die we in de kleuterklas opmerken van een ontwikkelingsstoornis en waar we samen met de school mee aan de slag gaan, maar ook het nakijken van de gezondheid …

Hoe wil je dat collega’s jou zien?

Als iemand die gemotiveerd is om voor elke vraag een oplossing te vinden. Iemand die bereid is te luisteren en mee na te denken over een probleem.

Wat zou je nog graag bijleren?

Keiveel. Ik ben nog maar net - sinds juni 2019 - afgestudeerd als psycholoog. Ik leer elke dag bij. Een crisis op school heb ik bijvoorbeeld nog niet meegemaakt. Zoiets leer je niet op de schoolbanken en zal ik dus nog moeten leren.

Wat of wie zou je niet kunnen missen in je job?

Mijn laptop, want zonder kan je echt niets doen. Ook het wekelijks teammoment met collega’s op maandagnamiddag is onmisbaar. Input van meer ervaren CLB’ers is voor mij erg belangrijk.

Wat gaf je onlangs een boost?

Een zorgcoördinator had in een gesprek met een collega laten vallen dat ik al veel weet. Als beginner in het CLB is dat fijn om te horen.

Wat doet deugd in je contacten?

Waardering door de aanvullende kijk die je als CLB’er hebt op die van de school en ouders. Het gevoel dat je voor ouders een ankerpunt kan zijn in de wirwar van organisaties in het hulpverleningslandschap.

Wat maakt je job boeiend?

Variatie. Elke dag is anders.

Wat is je irritantste karaktertrek?

Mijn grondigheid, wat soms leidt tot perfectionisme. Daardoor besteed ik soms meer tijd aan een taak dan misschien nodig is, just to be sure it’s perfect.

Van welke tegenvallers of fouten heb je het meest geleerd?

Tijdens mijn opleiding toegepaste psychologie deed ik een buitenlandse stage in Suriname. Uit bezorgdheid voor een medestagiaire had ik bij mijn mentor laten vallen dat het bij haar niet zo makkelijk verliep. Mijn verhaal werd achteraf helemaal verdraaid waardoor de medestagiaire boos op me werd omdat ik zou gezegd hebben dat ze het niet aankon. Sindsdien hou ik meer voor mezelf en ben ik me ervan bewust dat niet iedereen mijn goede intenties steeds meteen begrijpt.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik lees graag fictie maar ook boeken over psychologie. Als sport zwem en wandel ik regelmatig. Onlangs deed ik dan ook heel graag mee met de Warmathon, samen met de collega’s van ons CLB.

Uit Caleidoscoop, jaargang 32 nr. 1 (2020)

Foto: Willem Rosiers

Ook CLB'er worden?

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen