Marleen Milleville

Marleen Milleville werkt in Vrij CLB Westhoek, vestiging Ieper als psychopedagogisch consulent. Op de vraag waarover ze fier is, antwoordt Marleen: 'De testsjablonen die met de Werkgroep psychodiagnostische instrumenten ontwikkeld hebben: collega’s maken er graag gebruik van.'

Waarover ben je fier op je werk van de afgelopen jaar?

De testsjablonen die we met de Werkgroep psychodiagnostische instrumenten ontwikkeld hebben: collega’s maken er graag gebruik van.

Welk compliment uit de afgelopen 20 jaar blijft je bij?

Tijdens een intelligentieonderzoek bij een jongen uit het vierde jaar SO stootte ik op leesproblemen. Die jongen bleek dyslexie te hebben, maar dat was nooit eerder gediagnosticeerd. Drie jaar later kwam ik thuis. Er stond een boeket bloemen van zijn mama aan de voordeur met op het kaartje: ‘Jij hebt het verschil gemaakt.’

Wat zou je nog willen bijleren?

Heel veel. Dat is ook het boeiende van mijn job. Artikels en nieuwe inzichten vertalen naar de praktijk of een vormingsmoment geven me een kik.

Als je naar de toekomst kijkt, wat zie je dan?

Mijn zoon die gaat verder studeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dit op een goede manier zal aanpakken. Verder zie ik op het CLB jonge, bekwame collega’s binnenstromen. Het is een generatie die mondiger en zelfzeker is. Ze durven meer, maar zijn tegelijk ook respectvol. Ze brengen jeugdigheid binnen op ons CLB.

Wat maakt je job boeiend?

De variatie: ik combineer momenteel veldwerk, provinciaal werk en beleidswerk.

Stel dat je geen CLB’er was geworden, welke job had je dan willen doen?

Ooit wou ik leerkracht LO worden. Ik sport op dit moment drie keer in de week, en ik voel dat die goesting terugkomt.

Welke raad zou je 20 jaar geleden aan jezelf geven?

Je kan niet altijd alles direct oplossen. Wees geduldig en ga mee in de flow van de cliënt. Dat geldt ook voor je collega’s als je bijvoorbeeld iets nieuws wil introduceren.

Wat doet deugd in je contacten?

Een compliment van een cliënt, een leerling die je over de streep krijgt.

Wat helpt jou na een moeilijk gesprek?

Ventileren bij collega’s, naar huis rijden in de auto en loeihard meezingen op de muziek, luisteren naar de anekdotes van mijn zoon over de afgelopen schooldag.

Hoe wil je dat collega’s jou zien?

Hulpvaardig, bereid te helpen en te luisteren.

Uit Caleidoscoop, jaargang 32 nr. 4 (2020)

Foto: Willem Rosiers

Ook CLB'er worden?

Ben je een leerling en zit je ergens mee?

CLB voor leerlingen