De examens komen er aan en je voelt de spanning toenemen. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk ondersteunen om met die spanning om te gaan. We geven tips die je meteen kan toepassen.
Zoek samen met je kind wat helpt, wat er nodig is en wat niet. Zo kom je te weten hoe jij kan helpen. Bovendien leert je kind voor zichzelf uitmaken hoe het mee kan denken en verantwoordelijkheid dragen. Kinderen geraken daardoor sterk gemotiveerd: ze nemen de touwtjes zelf in handen, en dat voelt prettig. Maak van de zoektocht naar wat werkt voor jou kind een fijne ontdekkingstocht.
Sommige kinderen help je het best door hen zoveel mogelijk alleen te laten. Laat ze toe om een 'grommelhumeur' te hebben de ochtend van een examen. Andere kinderen krijgen liever actieve hulp. Ze ervaren houvast als hun ouders actief met hen samenwerken om de leerstof onder de knie te krijgen. Je kan bijvoorbeeld ondervragen, mee nakijken.
Verander niet te veel ten opzichte van een gewone schoolweek. Studeert je kind altijd met muziek op, eis dan niet plots stilte tijdens de examens. Jij zou dat de ideale studeeromgeving vinden, je kind wordt er knettergek van.
Zorg voor structuur, want dat maakt studeren gemakkelijker.
Bijvoorbeeld op de plek waar je kind leert. Zorg er samen voor dat de nodige boeken en schriften in stapeltjes bij elkaar liggen. Zo vermijd je een paniekerig 'ik vind mijn schrift Frans niet meer'.
Geef structuur aan tijdsbesteding. Om leerstof diep te verwerken, moet je je gedachten kunnen richten. Dat lukt niet als je kind ondertussen mails beantwoordt of social media open heeft staan. Spreek af dat de computer en de gsm meestal off line blijven. Beperk televisie kijken. En bepaal samen hoe lang de internet- of gsm- of tv-tussendoortjes mogen duren.
Studeren is een hele klus. Wie daar mee bezig is, mag al eens een extraatje krijgen. En dat hoeven heus geen grootse dingen te zijn. Een mama of papa die hen een kop warme choco komt brengen. Interesse tonen in de leerstof zonder meteen te controleren of het wel lukt. Benoem luidop wat kinderen goed doen: 'je hebt al een hele bladzijde oefeningen gemaakt, dat vind ik fijn'. 'Je liet je GSM in de woonkamer om rustig te studeren, dat vind ik knap.' Zo'n complimenten geven een steuntje in de rug.
Zorg dat kinderen ook nog wat anders doen dan studeren. Dat je zoon de dag voor een wiskundetoets een hele middag buiten voetbalt, dat wil je als ouder natuurlijk niet zien. Maar een boog die altijd gespannen staat, knapt. Pauze verfrist de geest en een frisse geest studeert beter. Even buiten wandelen, wat sporten, op vrijdagavond met de vrienden even op café... Let er op dat er ook tijdens examenperiodes ontspanningsmomenten zijn.
Altijd studeren, dat is een marathon lopen tegen spurttempo.
Gezond eten, water drinken, voldoende slapen en je lijf laten bewegen. Tijdens examens tellen die vanzelsprekendheden dubbel. Een fonkelend stel hersenen werkt maar optimaal in een lijf dat goed verzorgd wordt! Een toetje af en toe mag uiteraard wel. En ja, pubers slapen gemakkelijk 9 uur per nacht.
Als ouder wil je het beste voor je kind. Dat is van alle tijden. Helpen doe je het best met mate in plaats van zoveel mogelijk. Als je een keer voordoet hoe je een goede samenvatting maakt van de leerstof, help je je kind hoe dat moet. Maar doe dat niet voor alle leerstof, want dan krijgt je kind de kans niet om het zelf te oefenen. Wie alle leerstof voor zijn kind samenvat, geeft op korte termijn een duwtje in de rug, maar op lange termijn zie je dan dat het kind daar nadeel van heeft.